Izbor bez greške

||| ||| |||

Znate ono kad se spremate na put, pa guglate, anketirate prijatelje, raspitujete se u turističkim agencijama... Za neka mesta čujete mnoštvo lepih stvari, ali često naiđete i na ono „ali“. E pošto sam na odmor ove godine čekala jaaako dugo i celo leto ispraćala i dočekivala prijatelje sa letovanja, konačno je došlo vreme i za moj odmor i želela sam da pronađem letovalište o kom postoje samo reči hvale i ma koliko slušali utiske, nećete naići na to „ali“... Verovali ili ne, moguće je pronaći i nešto tako!

 

OSTRVO KEFALONIJA – KAKO, GDE?
Kefalonija je najveće Jonsko ostrvo, dovoljno južno pa je i krajem septembra toplo i dovoljno je dug dan, a opet dovoljno blizu da je izvodljivo doći i sopstvenim automobilom ili autobusom. Ukoliko putujete automobilom, preporučljivo je da put podelite u dve etape i tako će vam se i put do letovališta pretvoriti u svojevrsno uživanje. Autobusom...potrebno je više od 20 sati da se pređe put od preko 1100 km, ali verovali ili ne i nije toliko naporno! Čak i oni koji nisu maratonci po pitanju sedenja u autobusu se nisu žalili. Provereno na terenu! ;) Naravno, opcija avionom je uvek dobro rešenje. Aerodrom se nalazi u blizini glavnog grada Argostolija, a i najpoznatije turističko mesto, Lassi je udaljeno svega nekoliko kilometara. Naše agencije najviše zakupljuju smeštajne kapacitete u ovom delu ostrva. I ovo zaista jeste najbolje izabrati kao bazu. Naravno, možete se smestiti i u Skalu koja ima veliku gradsku plažu, lepu šetališnu zonu i sve što je potrebno za prijatan turistički boravak. Ipak, ukoliko planirate da obilazite ostrvo, radije bih preporučila središnji deo ostrva, tj. Lassi ili Argostoli iz razloga što će vam odatle biti najlakše da dođete do svakog kutka ostrva. Mesta i plaže koje ćete posetiti su udaljena 30-50 km, ali to nekad može potrajati nešto duže nego što očekujete. Zašto? Pa zato što su putevi iako dobri, relativno uski, sa dosta krivina i uspona i ne može se voziti brzo. Ne preporučujem da se takmičite sa Grcima. Vrlo su fer u saobraćaju, ali znaju da jurcaju kao blesavi. No, ipak, oni tim putevima prolaze svaki dan. Ograničenje brzine je uglavnom do 40km/h i iako policajci uglavnom ne zaustavljaju turiste, zbog vaše bezbednosti držite se zakonom predviđenog. A da, glavni razlog što ćete od mesta A do mesta B putovati sporije nego kada Obrenovačkim putem pokušavate da se uključite na novi auto-put je što ćete, očarani fenomenalnim prizorima zastajkivati na putu ka odredištu.

 

LASSI I PLAŽE U OKOLINI
U okolini Lassija ima nekoliko plaža: najveća i najprostranija je MAKRIS GIALOS, u nastavku nje je Platis Gialos, a tu su i nešto manje: Gradakia i plaža kod hotela Mediterane. Sitan beo pesak, bez kamenja, tirkizna mirna voda, lepo uređene i održavane plaže, sportovi na vodi...
Ono što je zajedničko većini plaža na Kefaloniji je da su dobro organizovane: imaju tuševe, toalete, kabine za presvlačenje, kafiće i restorane gde možete iznajmiti ležaljke, popiti piće, ručati, ali takođe postoji i prostor gde možete postaviti svoj suncobran i peškir, niko vas neće gledati popreko.

kefalonija blog 02

Ono što je za mene bilo neuobičajeno u Lassiju je što je centar zbivanja na glavnoj ulici pored koje se nalaze restorani, kafići, radnje i suvenirnice i što nema šetališta pored plaže. Bilo mi je teško da zamislim da se uveče neću šetati pored mora. Ali uskoro sam otkrila prednosti ovako pozicioniranog mesta! Kada se spustite do plaže bićete zaštićeni od buke automobila i graje svakodnevice, ispred vas 1000 nijansi plave boje mora i neba, iza vas stene i borovi... Onaj ko je došao tu, došao je da uživa i da se odmori.

 

ARGOSTOLI, GLAVNI GRAD, MOST DRAPANO, KORNJAČE
Ako vam zafali urbanosti i šetnja pored mora, u blizini je ARGOSTOLI, glavni grad Kefalonije. Tu je luka i nema kupanja, ali tu je i 3 km dugo šetalište i most Drapano koji vodi preko mora! Da, da, dobro ste čuli, most usred mora!

 

kefalonija blog 03

Ono u čemu sam posebno uživala jeste jutarnja šetnju kada se grad tek budi, ribari dolaze u luku, a oko njih se okupljaju veeelike kornjače. Iskoristite da ih vidite, pre nego što se neko doseti i organizuje izlet koji će vam naplatiti jer ovo zaista jeste turistička atrakcija!
Naravno, i veče u Argostoliju ima svojih čari bilo da sednete u neki od restorana pored mora ili da prošetate centralnom šetališnom zonom punom modernih butika, ali i autentičnih grčkih radnji, suvenirnica, kafića, lepih trgova...

 

 

ISTOK – SAMI, MELISANI, DROGARATI, ANTISAMOS
Ono što u istočnom delu Kefalonije vredi posetiti je: 
PEĆINA DROGARATI – puna stalaktita i stalagmita, zbog njene izuzetne akustičnosti to je i prostor u kom se održavaju koncerti, čak je i Marija Kalas pevala tu.
PODZEMNO JEZERO I PEĆINA MELISANI – nisam baš bila spremna da čekam u redu, ali kada sam videla vodu obasjanu podnevnim zracima sunca koje ulaze kroz otvor koji je nastao kada se srušio krov na pećini ostala sam bez reči!

 

kefalonija blog 04

 

Posle ovoga zaputili smo se do plaže ANTISAMOS . Plaža na kojoj su snimane scene iz filma Mandolina kapetana Korelija nas je očarala još kad smo je ugladali sa visine. Idealna za plivanje i ronjenje, možete uživati i u ležaljci, ali nikako ne naručujete ništa slatko jer će se u trenu okupiti gomila osa i pčela.

 

ZAPAD – LIXUORI, PETANI, XI
Do zapadnog dela ostrva, možete doći trajektom iz Argostolija u luku LIXUORI ili malo dužim putem automobilom. Lixuori sam doživela kao Argostoli u malom, lepo šetalište sa restoranima uz more, luka i popločana glavna ulica u centru.
Na poluostrvu Paliki je i čuvena plaža XI sa narandžastim peskom. Tu je pesak toliko sitan i kada je mokar podseća na blato. Pa ko voli nek izvoli! Meni će Xi plaža ostati u sećanju kao savršeno mesto za šetnju uz zalazk sunca, a za kupanje i sunčanje sam iskoristila plažu PETANI koja se nalazi na zapadnom delu poluostrva.

 

kefalonija blog 05

 

SEVER – MIRTOS, ASOS, FISKARDO
Da, znam da ću upasti u kliše, ali MIRTOS plaža je s razlogom najslikanija i najpopularnija. Mirtos plaža nije lepa kao na slici, još je lepša! Lepa je kada je gledate odozgo sa magistrale, dok prilazite krivudavim putem; ujutru kad izlazi sunce, tokom dana, a i uveče kada zalazi pa je polovina u senci, a druga obasjana; kad se razbijaju talasi o savršeno bele okrugle kamenčiće i kad je tirkizna voda pitoma i ravna kao staklo; za slikanje, za kupanje, za sunčanje.

 

kefalonija blog 06

 

Ali to nije jedino što me oduševilo tog dana! Seoce ASOS odiše neodoljivim mediteranskim šmekom, kućice raznih boja i srednjevekovna tvrđava i sve to okruženo bujnim zelenilom. Ok, priznajem, malo sam preterala sa fotografisanjem, ali svaki prozor, svaka vrata su bila zaista očaravajuća! Do tvrđave iznad grada vodi prelepo popločano šetalište okruženo četinarima, ali upozorenje: ne krećite u šetnju do tamo po jakom suncu i bez vode, čak i za iskusne šetače to nije bio lak zalogaj.

 

kefalonija blog 07

 

Na krajnjem severu ostrva, oko 50 km od Argostolija nalazi se FISKARDO – najveće selo na Kefaloniji. To je jedino selo koje nije razoreno u zemljotresu koji je pogodio ovo ostrvo 50-ih godina 20. veka. Sačuvana je autentična arhitektura. Venecijanske kuće, pastelne boje, jedrilice i jahte, uske ulice, puno cveća... Mondensko mesto koje posećuju poznati iz celog sveta. Ovde pristižu trajekti sa Lefkade i Itake.
Najpoznatije plaže koje se nalaze u blizini Fiskarda su: Foki i Emblisi. Emblisi me je „kupila“ zbog stepenastih stena koje su pogodne za šetnju i sunčanje.

 kefalonija blog 08

JUG – SKALA
Kao što već rekoh, SKALA se nalazi na krajnjem jugu. Ima ogromnu gradsku plažu. Klasično lepo turističko mesto, gde imate sve što vam treba.
U blizini je i POROS, treća luka na Kefaloniji odakle idu trajekti za Peloponez. U poređenju sa ostalim delovima Kefalonije, jug je ostavio slabiji utisak. Mada...ima i tu čudesnih mesta kao što je plaža Lurdata ili restorani poznati po svežoj ribi. I...ko zna šta još što nismo otkrili na prvom putovanju... Zato, treba se vratiti!

Copyright © 2020 | BestTravel. All Rights Reserved.

Search